Kokkaffe
Kokkaffe Outdoorfika
Vi älskar att koka kaffe ute i naturen! Därför har vi skapat vårt egna kokkaffe som heter Outdoorfika. Du kan beställa vårt kokkaffe online via vår webbutik. Vårt kokkaffe tillverkar vi i eget kafferosteri mitt i Tivedens skogar. För att få till det perfekta kaffet testade vi och smakade flera olika kaffesorter och smaker. Sen gjorde vi en egen blandning av de bästa kaffebönorna.
Ett HÄRLIGT KOKkaffe
Med vår långa erfarenhet av både uteliv och kafferosteri har vi med kokkaffet Outdoorfika skapat den optimala blandningen. Vårt kokkaffe består av kaffebönor från Guatemala, Columbia och Honduras. Det är ett kraftigt och fylligt kaffe med smak av frukt och rostarom.
Det är ett perfekt kaffe att koka över öppen eld eller med stormköket. Det är också ett perfekt presskaffe eller bryggkaffe. Givetvis smakar kaffet underbart hemma också.
Koka kaffe ute
Hur gör man kokkaffe
över öppen eld?
1. Börja med elden
Tänd din eld och fyll din kaffepanna med vatten, gärna från ett rent och härligt vattendrag i närheten. Mal dina färska kaffebönor grovt eller använd färdigmalet kokkaffe. Häll sedan kaffet i det kalla vattnet och rör om lite.
2. Koka kaffet
Ställ sedan kaffepannan på elden och vänta tills det börjar bubbla. Lyft då pannan från elden och låt kokkaffet stå och sjunka i 4–5 minuter så att bönorna och sumpen lägger sig på botten.
3. Njut av kaffestunden
Häll sedan försiktigt upp ditt kokkaffe i en kopp eller mugg. Se till så att sumpen stannar kvar på botten så du inte får det i koppen. Kaffe bör drickas svart men givetvis kan du nu hälla i lite mjölk eller gräddpulver om du vill. Njut!
Vad är kokkaffe?
Kaffe görs på malda kaffebönor och det är hur finmalet kaffet är som främst avgör om det är ett brygg eller kokkaffe. Bryggkaffet är oftast mer finmalet så det går att filtrera i kaffekokaren. Kokkaffe har grövde malda kaffeböner och passar sig därför bäst att kokas i en kaffepanna eller kastrull.
Kaffe avsett för kokning
Man häller kokkaffet i kastrullen tillsammans med vatten, kokar upp så det börjar bubbla och låter det sen stå och dra en stund.
Skillnad mellan bryggkaffe och kokkaffe?
Skillnaden mellan brygg- och kokkaffe är alltså främst malningsgraden. Som regel är kokkaffe också något ljusare rostat än bryggkaffe. Bryggkaffet är finmalet och kan även kallas för filtermalet kaffe. Vårt Kokkaffe är ett härligt aromatiskt kaffe. Trots att man säger kokkaffe skall det bara sjuda på spisen eller över elden en kort stund. När kaffet sjuder så frisätts det härliga aromer som ger kokkaffet sin goda smak.